• HOTLINE: 06 80 019 653

Tippek iskolás korú cukorbetegeknek

735 359 DiabetesKontroll

5 tipp fiatal cukorbetegeknek

Minden iskola másképp reagál azokra a gyerekekre, akiknek szükségük van egy kicsit több figyelemre. És a cukorbeteg gyerekekre ez igaz, különösen a nagyon kicsikre. Ha közeledik az iskola kezdés itt van néhány dolog, amit meg kellene tenni, mielőtt az iskola elkezdődik.

Találkozzon az iskola vezetőjével és határozzanak meg közösen néhány szabályt a vércukorméréssel, a sürgősségi csomag tartalmával, ahhoz hozzájutásával kapcsolatosan. Vannak olyan iskolák, ahol megengedett, hogy a gyermek az osztályteremben mérjen vércukrot, néhol azonban azt kérik, hogy menjen az iskolában található egészségügyi helységbe vagy orvosi szobába.

 1. Tudja meg, hogy ki lesz az osztályfőnöke és egyeztessen időpontot vele az iskolakezdés előtt, legalább egy héttel:
  1. Mondja meg neki, hogy az Ön gyermeke cukorbeteg.
  2. Röviden magyarázza el, hogy mit jelent a cukorbetegség, vigyen magával néhány tájékoztató füzetet a diabéteszről, ami segít Önnek szemléltetni.
  3. Mondja el, hogy gyermekének mikor mit kell ennie, mikor kell inzulint adnia , vércukrot mérnie. Mutassa meg az eszközök működését, és magyarázza el azokat az eseményeket (pl. mozgás) amelyek hatással lehetnek a vércukrára és azt, hogy ezekben az esetekben mi a teendő.
  4. Tudja meg mikor ebédelhet a gyermeke, illetve van-e lehetőség speciális étrend kérésére az iskolában.
  5. Ismertesse a hypoglikémia tüneteit, hogyha ezeket tapasztalják vagy látják a gyermekén, akkor mondja el, hogy mit kell tenni. Érdemes egy egyoldalas összefoglalót készíteni ezekről, amit adjon oda a tanároknak.
  6. Készítsen össze egy csomagot az osztályfőnöknek, amely tartalmaz szőlőcukrot, kekszet stb. a hypoglikémia kezelésére, szükség esetére.
  7. Érje el a tanárnál, hogy minden helyzetben maradjon magabiztos, kövesse a tanácsainkat, hogy gyermekük érezze, hogy biztonságban van minden helyzetben.
 2. Adja meg telefonszámát az osztályfőnöknek, illetve legyen gyermekénél is egy mobil telefon, hogy vészhelyzetben elérhető legyen.
 3. Találkozzon más óraadó tanárokkal is, főleg a testnevelő tanárral. Mondja el nekik is szintén a cukorbetegség alapjait és beszélje meg a testnevelő tanárral a gyermeke mozgás tervét, hogyan tudják beilleszteni a napirendjébe, milyen óvintézkedéseket kell megtenniük, hogy elkerüljék a problémákat. Pl. Mérjen a gyermek vércukrot testnevelés óra előtt és után is. Vagy mit tegyen, ha túl alacsony vagy túl magas a vércukra. Legyen a testnevelő tanárnál is összekészítve egy „hypos” csomag.
 4. Még egy fontos dolog a testmozgással kapcsolatban! Oszlassa el azt a tévhitet, hogy a nagyon magas vércukrot a mozgás leviszi! Tanítsa meg gyermekének is, hogy 15 mmol/l felett nem mozoghat, ha kell, mondjon ellent a tanára utasításának is.