• HOTLINE: 06 80 019 653

Diabétesz-cukorbetegség

A diabétesz (diabetes mellitus) egy olyan gyakori állapot, amely akkor jelentkezik, ha a cukor (glükóz) szintje egy ember vérében túl magas. Ez akkor történhet meg, ha a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, vagy amikor a szervezet nem tudja hatékonyan felhasználni a termelt inzulint.

Az inzulin egy hormon, ami lehetővé teszi, hogy a glükóz bekerüljön a test sejtjeibe.
Alapvetően három típusa van a diabétesznek:

  • Az 1-es típusú diabétesz (korábban inzulin-függő, fiatalkori vagy gyermekkorban kezdődő diabétesznek nevezték). Ebben az esetben a test inzulin-létrehozó sejtjei elpusztultak, és a test képtelen inzulint előállítani. Az 1-es típusú diabétesz a cukorbetegek 5-15%-át teszi ki, és nem lehet megelőzni. A pontos oka még ismeretlen, és bármilyen korban kialakulhat, de általában 40 éves kor előtt jelenik meg, különösen gyermekkorban. 
A tünetek közt van a vizelet túlzott ürítése (poliuria), szomjúság (polidipszia), folyamatos éhség, testsúlycsökkenés, látás megváltozása és fáradtság. Ezek a tünetek megjelenhetnek pár napon vagy héten belül.
  • A 2-es típusú diabétesz (korábban nem inzulin-függő vagy felnőttkorban kezdődő diabétesznek nevezték). Ebben az esetben a test nem állítja elő és használja fel megfelelően az inzulint. A 2-es típusú diabétesz a cukorbetegek 85-95%-át teszi ki. A túlsúly és a mozgáshiány kockázati tényezők az állapot kialakulásában. Egészen az utóbbi időkig ezt a fajta diabéteszt csak felnőtteknél figyelték meg, de most már gyermekeknél is előfordul. 
A tünetek hasonlóak lehetnek az 1-es típusú diabéteszéhez, de gyakran kevésbé észrevehetőek, mert lassabban következnek be. Ennek eredményeként észrevétlen és diagnózis nélkül marad a kialakulás után még évekig, amíg komplikációk nem következnek be.
  • Terhességi diabétesz. Ez a hiperglikémia a terhesség alatt alakul ki, vagy akkor ismerik fel először, és általában eltűnik a terhesség után. A terhességi diabétesz tünetei hasonlóak a 2-es típusú diabéteszéhez.

A diabétesz és a vércukorszint-mérés fontossága

Diabétesz – a statisztikák

  • Ma több mint 311 millió ember él diabétesszel. Ha semmit sem teszünk a járvány lassítására, 20 év múlva a diabétesszel élők száma eléri akár az 500 milliót is.
  • Világszerte évente 3.8 millió halálesetet tulajdonítanak a diabétesszel kapcsolatos betegségeknek.
  • Minden tizedik másodpercben meghal egy ember diabétesszel kapcsolatos betegségben.
  • A 35 és 64 év közötti felnőttek között minden 10 halálesetből legalább egyet a diabétesznek tulajdonítanak.
  • A diabétesz a vezető oka a vakságnak, az amputálásoknak és a vesebetegségeknek.
  • Az előrejelzések szerint a diabétesz okozta összes haláleset több mint 50%-kal növekszik meg a következő 10 évben. Kiemelendő, hogy a növekedést 80 %-ra jósolják a felsőközép jövedelmű országokban.
  • A becslések szerint a világon az összes egészségügyi ellátásra fordított összeg 5-10%-át teszik ki a diabétesz okozta komplikációk költségei.